📌 - Nu är det redan Februari och kanske lite hopp om att vara ute i vinter med blå himmel, kallgrader och sol. Vi har sett många vackra foton på instagram på vingårdar i snö, eller åtminstone frost och sol, så vintern verkar vara på plats även hos våra vinodlare i Norra Europa. Bra det, så vinrankorna får vila och samla kraft till växtsäsongen!
Vi har fått in nya årgångar av lite olika viner som successivt släpps på systemet. Det roligast med det var att vi fick slå på djungeltrumman och kalla ihop några entusiaster för att smaka och njuta. Vi hade vin från Alsace i glasen och både 2022 och 2023 är stabila år.
foto: vinprovning av Simonis nya årgångar
Nu kommer årgången 2023 på bred front och det är ett bra år. I Alsace var det en mild torr vinter. Mars var rätt kall och blöt och sköt på knoppningen bortom risk för frost. April fortsatte våt och kall och övergången till sommar blev brutal. Druvorna fick kämpa för att mogna i balans och vi hörde från några av odlarna att dom fick skjuta på skörden för att få balans i mognaden av druvorna. (Dom var glada att dom var små så att dom faktiskt kunde skjuta på skörden, till skillnad mot dom stora som måste skörda när deras inhyrda arbetare var bokade). Vinerna jäste sen fint, fick kanske lite lägre alkoholhalt jämfört med 2022 men är friska, fruktiga, karaktäristiska viner med fin lång smak. Både årgång 2022 och 2023 anses som väldigt bra. Vi skrev i lite mer detalj om de nya årgångarna på hemsidan, det kan ni kika på här!
Vi återkommer när vi släpper vinerna på systemet.
Bild: ny logotyp!
📌 - Vi bestämde oss för att rita en ny logotyp för Rekovin! Vi har haft samma märke sen vi drog igång i slutet på 2019, så det var dags för lite förändring helt enkelt!
Loggan vi har haft fram tills nu kanske “föreslog” en blomma, denna gången gömmer vi oss inte abstraktion och går all in på blomriktningen! Trädgården som en metafor för community och växande intresse/nörderi för naturvin & småskalighet!
Så förhoppningsvis så förvirrar vi inga med bytet och ni kan hitta oss lika lätt på nästa Avskalat (5e april i Göteborg förresten!!)
Foto: Frida Ronges Okonomiyaki pannkaka, serverad med Lissners Riesling under våren 2020!
📌 - Vi tänker försöka skriva lite mer om vin och mat här i brevet från o med nu! Så i slutet av varje brev kommer vi nu dela med oss av en vin + mat kombination som vi tycker är bra. En god start på denna nya tradition känns då som att dela med oss av en av våra personliga favoriter; Frida Ronges okonomiyaki pannkaka! (som vi först provade i vårsolskenet 2020).
Där i solen drack vi Lissner gårdens Riesling 2018 till och det va perfekt! Kruxet är att det vinet inte längre är tillgängligt, så vi rekommenderar istället Lissners .G (länk här!) eller den något kraftigare Wolxheim (länk till det här!), också från Lissner gården. All the way back then så skrev vi om vinets sälta och friskhet som funkade särskilt bra med de japansk inspirerade smakerna!
Vi kommer dela receptet i sin helhet här under om ni vill prova att göra den själva (vilket vi helhjärtat rekommenderar att ni gör) + vi länkar till loggboksinlägget som vi skrev precis i början av Rekovin. Det kan ni läsa här!
Okonomiyaki med tonkatsusås
Ca 40 min, 2 personer
Ingredienser:
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
2 msk Kikkoman Original sojasås
1 ½ dl mjölk eller växtbaserad dryck (t ex havredryck)
ca 200 g finstrimlad vitkål
100 g svamp (t ex ostronskivling, kantarell eller trattkantarell)
rapsolja eller smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar
Tonkatsusås:
2 msk Kikkoman Original sojasås
½ dl worcestersås
2 msk ostronsås
1 msk ljus sirap
2 tsk Colman’s senapspulver
1 nypa chilipulver (gärna shichimi togarashi)
1 msk tomatpuré
2 msk mirin
1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
Topping:
2 msk tonkatsusås
2 msk majonnäs
2 finskurna salladslökar
1 ask vattenkrasse
1 klippt noriark
Tonkatsusås:
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka 10–15 minuter på låg värme tills det tjocknar. Ta från värmen. Tonkatsusås som blir över håller ca 1 månad i kylen om den är väl förpackad.
Pankakan:
Vispa ihop ägg, mjöl, bakpulver, soja och mjölk eller växtbaserad dryck i en bunke. Blanda ner den finstrimlade kålen. Låt stå en stund så att kålen mjuknar.
Sätt på ugnen på 150 C.
Dela svampen i mindre bitar. Stek i olja eller smör i en stekpanna tills all vätska har kokat in och svampen har fått lite färg. Krydda med salt och peppar.
Hetta upp olja i en annan stekpanna. Häll i hälften av pannkakssmeten. Stek pannkakan gyllenbrun på ena sidan. Vänd och stek den gyllenbrun på andra sida. Lägg över på ett galler. Sätt in i mitten av ugnen och varmhåll medan du steker resterande smet på samma sätt.
Toppa okonomiyakin med tonkatsusås, majonnäs, den stekta svampen, salladslök, vattenkrasse och nori. Servera gärna med en grönsallad
Tänk gärna på säsong när du väljer topping till din okonomiyaki. På hösten passar det extra bra med svamp, men du kan toppa den med precis det du önskar. Räkor, rökt fisk eller bacon är några andra förslag.
Wonderbar!
Skicka gärna recept/idéer till oss eller skriv till oss om ni bestämmer er för att testa pannkakan!
Ni når oss alltid på: jorgen@rekovin.com & otto@rekovin.com
I grumlet:
🌱 - Om ni har vart här ett tag så kanske ni kommer ihåg att en man som heter Jan Eckert skrev en uppsats om design, hållbarhet och vår alldeles egna odlare Bruno Schloegel från Lissner gården. Om ni missade det så kan ni hitta den texten här! (Delen om Bruno dyker upp typ halvvägs igenom)
Hur som helst, nyligen såg vi på Jans hemsida att han har börjat skriva mer “avslappnade” blogginlägg. Ett inlägg som heter “a man walks into a bar” stod ut som extra charmigt, det tar kanske två minuter att läsa och det kan ni göra här!
-
Ta hand om er,
Otto & Jörgen